La Fundació Pere Tarrés i la Fundació DiR engeguen un taller de ioga per a infants en situació de vulnerabilitat social.

El ioga esdevé una eina de millora de la salut física i emocional dels infants de famílies amb dificultats socials i econòmiques.

La Fundació Pere Tarrés i la Fundació DiR han posat en marxa un taller de ioga per a millorar el benestar dels infants que viuen en situació de vulnerabilitat social. Les problemàtiques socials i econòmiques del seu context els provoca, sovint, dificultats a l’hora de canalitzar les seves emocions i de gestionar les relacions amb la família i companys. Per aquest motiu, la pràctica de ioga els permet tenir un espai de relaxació i calma per connectar amb el seu interior i descarregar tensions, esdevenint una eina de millora de la salut física i emocional. El Centre Socioeducatiu Poblenou de la Fundació Pere Tarrés acull cada dilluns a la tarda una classe de ioga, amb una instructora de ioga de YogaOne by DiR, on participen un grup de 15 infants d’entre 6 i 7 anys en risc d’exclusió social.

Els beneficis de la pràctica de ioga en infants

El ioga és una eina positiva en l’etapa de creixement i una disciplina molt idònia per a connectar amb els infants, enfortir les relacions i aconseguir un intercanvi d’informació i/o sensacions. Amb molta paciència i dedicació la professora de ioga de YogaOne by DiR, ha aconseguit captar l’atenció dels infants, que fins i tot han arribat a memoritzar les diferents postures importants del ioga. La professora adapta el ioga al perfil dels participants i per anar variant les posicions els explica contes on s’imaginen certs escenaris estimulants, com per exemple la imitació d’animals.

Els nens i nenes a través dels exercicis del ioga, dirigits per una instructora especialitzada del DiR, treballen el cos i la ment per millorar la salut, desenvolupar el potencial creatiu, aprendre a relaxar-se i a descarregar tensions. Com que el ioga no és un exercici de competició, la seva pràctica disminueix l’agressivitat i afavoreix la capacitat de concentració del nen/a. Altres beneficis que aporta la pràctica del ioga als infants són:

  • Estimular la creativitat/imaginació
  • Treballar les diferents parts del cos i ser conscient de la forma
  • Aprendre a connectar amb la seva interioritat i enfortir les seves relacions
  • Tranquil·litat i benestar
  • Diversió i entreteniment

Aquesta activitat s’emmarca en la col·laboració entre la Fundació Pere Tarrés i la Fundació DiR per promoure l’esport i les pràctiques saludables entre els col·lectius vulnerables.

El Centre Socioeducatiu Poblenou

El Centre Socioeducatiu Poblenou atén actualment a 114 infants i 75 famílies. Un 86% dels infants atesos al centre tenen seguiment de Serveis Social del districte a causa de les problemàtiques a què s’enfronten en l’àmbit social, familiar, econòmic i educatiu. Pel que fa a les famílies, el 84% dels infants són de nacionalitat espanyola, tot i que molts són fills i filles de famílies immigrades. Un altre dels indicadors de vulnerabilitat de les famílies és el fet que el 20% de les famílies del centre són monoparentals, principalment mares molt joves i d’origen estranger sense xarxa de suport.

La Fundació Pere Tarrés és una entitat no lucrativa d’acció social i educativa amb la finalitat de promoure l’educació en el lleure d’infants i joves. Amb el temps, la seva acció s’ha ampliat  a altres àmbits de l’acció social com ara la formació, la recerca i la gestió en el Tercer Sector. La tasca social de la Fundació Pere Tarrés està avalada per 60 anys d’experiència, pels més de 400.000 beneficiaris i beneficiàries que cada any participen als diferents projectes i serveis i per l’acreditació de la Fundación Lealtad, prestigiosa institució que cada any analitza la gestió i bones pràctiques de les ONG i ONL més importants de l’Estat Espanyol. L’any 2016 ha rebut la Creu de Sant Jordi que li ha concedit la Generalitat de Catalunya. Consulta el directori d’expertes i experts en educació i acció social

La Fundació DiR es va constituir l’any 1995, i té com a missió transmetre els valors de l’esport com a generadors de salut i  cohesió social i orientar la societat cap a uns hàbits de vida saludables, emprenent i donant suport a iniciatives que, mitjançant l’esport, contribueixin a millorar la vida de les persones.