La 29ena edició de la Cursa Científica de l’Hospital de Sant Pau, que organitza el Servei de Cardiologia amb el suport de la Fundació DiR i la Fundació Cors Units, enguany ha comptat amb el suport dels atletes internacionals, Raquel González, marxadora atlètica; i Reyes Esteves, migfondista, que han estat els encarregats del tret de sortida

Des de 1989 l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau organitza la Cursa Científica amb dos objectius: aprofundir en el coneixement dels efectes de l’esport sobre la salut i conscienciar la població sobre la necessitat de fer exercici. En aquests 29 anys hi han pres part més de 2.000 participants i s’han dut a terme una vintena d’investigacions que han permès demostrar científicament que l’esport és beneficiós per a la salut i que la pràctica de l’exercici físic és recomanable per a totes les persones, incloses les malaltes, sempre que s’adeqüi a la seva edat i característiques.

Els resultats d’aquests estudis han permès demostrar que la pràctica regular d’exercici no comporta cap perjudici per als pacients amb un problema de cor clínicament estabilitzat, per als pacients que han de prevenir i controlar la diabetis del tipus II, els que tenen hipertensió o altres alteracions de tipus metabòlic com hipercolesterolèmia.

  • Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’IIB Sant Pau

Els orígens de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (HSCSP) daten de 1401, és la institució hospitalària degana de l’Estat espanyol. És un Hospital terciari, universitari i de referència per a tractaments que requereixen d’alta tecnologia, que centra la seva actuació a Barcelona (àrea d’influència: 450.000 habitants) però que, per a certes malalties complexes, dóna servei a tot Catalunya. Té a més una notable incidència en la resta de l’Estat i una important projecció internacional, www.santpau.cat

L’activitat en l’àmbit de la recerca situa l’Hospital de Sant Pau com un dels centres hospitalaris més destacats d’Espanya a través de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Sant Pau (IIB Sant Pau). Institució que té per missió la millora de la salut i qualitat de vida de les persones a través de la producció i difusió del coneixement científic, la generació d’innovació sanitària i la seva aplicació en la pràctica clínica i la política sanitària. Per a tal finalitat i dins el context de model d’Instituts Sanitaris Acreditats per l’Instituto de Salud Carlos III, l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau juntament amb 9 entitats més del seu entorn  han convergit per crear un centre d’investigació d’alt nivell orientat a desenvolupar noves tècniques i processos que permetin millorar la qualitat de vida del ciutadà. Disposa a més de 7 àrees de recerca i més de 50 grups d’investigació. Ha publicat més de 2.800 articles en revistes amb factor d’impacte i, gràcies a la seva excel·lència científica, ha renovat l’any 2016 la seva acreditació com a Institut d’Investigació Sanitària fins el 2021 i ha obtingut el segell atorgat per la Comissió Europea del Human Resource Excellence in Research. www.recercasantpau.cat

  • Fundació DiR

La Fundació DiR es va constituir l’any 1995, i té com a missió transmetre els valors de l’esport com a eina d’inserció i dinamització social, així com  orientar la societat cap a uns hàbits de vida saludables emprenent i donant suport a iniciatives que, mitjançant l’esport, contribueixin a millorar la vida de les persones. La Fundació DiR té una especial incidència en els col·lectius més vulnerables, ja sigui a través de projectes o programes propis o de col·laboració amb tercers, centrant l’àmbit d’actuació en el territori català i especialment a l’àrea d’influència de Barcelona.

  • La Fundació Cors Units

La Fundació Cors Units liderada per reconeguts especialistes amb el suport de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, proporciona atenció rigorosa a infants en els que el seu cor necessita vigilància i seguiment periòdic precís, a partir del diagnòstic del seu cardiòleg de referència.

Control, interlocució i valoració de la resposta cardiovascular a l’esforç, ajudaran a aquests infants i adolescents a superar la incertesa i integrar-se en la vida quotidiana i a l’escola.

D’aquesta manera s’aconsegueix disposar de la informació clau per aconsellar sobre la seva inclusió física escolar, extraescolar i de competició.